Κανόνες Μπιρίμπα

επίδειξης του Μπιρίμπα

Το παιχνίδι πήρε το ονομά του μετά από το διάσημο κατέβασμα των 7 ή περισσοτέρων φύλλων που θα πρέπει να πετύχουν οι παίχτες για να κερδίσουν το παιχνίδι.

Αριθμός παιχτών: Το Μπιρίμπα παίζεται με δύο παίχτες μόνο.

Η Τράπουλα: 2 κανονικές τράπουλες + 2 Τζόκερ.

Ο στόχος του παιχνιδιού: Ο νικητής του παιχνιδιού είναι ο πρώτος παίχτης που θα φτάσει ή ξεπεράσει το προκαθορισμένο σκορ (Μονό Τουρνουά), ή ο παίχτης με το υψηλότερο σκορ στο τέλος του παιχνιδιού (Γρήγορα Παιχνίδια). Ένας γύρος τελειώνει όταν κάποιος παίχτης έχει κατεβάσει όλα τα φύλλα από τα χέρια του και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον ένα Μπιρίμπα ή όταν η τράπουλα τελειώσει από φύλλα και δεν υπάρχει επιπλέον τράπουλα να την αντικαταστήσει. Το σκορ καθορίζεται από την αξία των ομάδων που έχετε κατεβάσει στο τραπέζι στη διάρκεια των γύρων του παιχνιδιού. Στο Μπιρίμπα, οι παίχτες μπορούν να κατεβάσουν ομάδες ανά πάσα στιγμή (σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια ράμι όπου πρέπει να φτάσετε συγκεκριμένο ποσό πόντων πριν κατεβάσετε ή κολλήσετε για πρώτη φορά)

Αξία Φύλλων:

Τα φύλλα και οι αξίες τους:

5 σημεία5 σημεία5 σημεία5 σημεία5 σημεία
10 σημεία10 σημεία10 σημεία10 σημεία10 σημεία10 σημεία
15 σημεία20 σημεία30 σημεία

Ένα σετ αποτελείται από 3 ή περισσότερα φύλλα του ίδιου βαθμού.
Τα χρώματα μπορούν να επαναλαμβάνονται, και μόνο ένα Τζόκερ ή Μπαλαντέρ μπορεί να προστεθεί.

ή

Μια σειρά αποτελείται από 3 ή περισσότερα συνεχόμενα φύλλα του ίδιου χρώματος.
Μόνο ένα Τζόκερ ή Μπαλαντέρ μπορεί να επαναλαμβάνεται.

ή

Καθαρό Μπιρίμπα: Αποτελείται απο 7 φύλλα ή περισσότερα.
Μπορεί να είναι είτε ΣΕΤ ή ΣΕΙΡΑ και δεν περιέχει Τζόκερ ή Μπαλαντέρ.

ή περισσότερο

Βρώμικο Μπιρίμπα: Αποτελείται από 7 φύλλα ή περισσότερα.
Μπορεί να είναι είτε ΣΕΤ ή ΣΕΙΡΑ και περιέχει ένα Τζόκερ ή Μπαλαντέρ

ή

Το Παιχνίδι

Σε κάθε παίχτη μοιράζονται 11 φύλλα. Μόλις το μοίρασμα τελειώσει, επιπλέον 22 φύλλα παίρνονται από την τράπουλα για να σχηματίσουν 2 πλαϊνές τράπουλες. Τα υπόλοιπα από την τράπουλα τοποθετούνται κλειστά για να σχηματίσουν την τράπουλα. Το πρώτο φύλλο της τράπουλας τοποθετείτε ανοιχτό και σχηματίζει τη στοίβα απόρριψης.

Όπως σε όλα τα παιχνίδια Ράμι, ο γύρος καθορίζεται από δύο βασικές κινήσεις, τράβηγμα ενός φύλλου και πέταμα ενός άλλου στο τέλος.

Τράβηγμα: ο παίχτης μπορεί να διαλέξει μεταξύ τραβήγματος του πρώτου φύλλου της τράπουλας ή να σηκώσει όλη τη στοίβα απόρριψης.

Κόλλημα (προεραιτικό): μπορείτε να προσθέτετε φύλλα στις υπάρχουσες ομάδες αρκεί να είναι δικές σας.

Κατέβασμα (προαιρετικό): όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι παίχτες μπορούν να κατεβάσουν τις ομάδες τους ανά πάσα στιγμή. Κάθε παίχτης έχει τη δική του πλευρά στην περιοχή κατεβάσματος. Μέσα στην εφαρμογή της RummyRoyal, θα δείτε τις ομάδες σας στην αριστερή πλευρά της περιοχής κατεβάσματος.

Πέταμα: κάθε γύρος πρέπει να τελειώνει πετώντας ένα φύλλο στη στοίβα απορριψης.

Πλαϊνές Τράπουλες
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, σε κάθε γύρο, μετά το μοίρασμα, 2 πλαϊνές τράπουλες δημιουργούνται και τοποθετούνται δίπλα από την κύρια τράπουλα. Οι χρήσεις αυτών των στοίβων καρτών είναι ως ακολούθως:

  • Εφεδρική Τράπουλα: σε περίπτωση που η κύρια τράπουλα τελειώσει από φύλλα και υπάρχει διαθέσιμη πλαϊνή στοίβα, θα χρησιμοποιηθεί σαν η νέα τράπουλα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη πλαϊνή στοίβα, το παιχνίδι τελειώνει.
  • Ξαναγέμισμα χεριού: όταν σε έναν παίχτη τελειώσουν τα φύλλα και υπάρχει διαθέσιμη πλαϊνή τράπουλα, αυτή θα προστεθεί αυτόματα στο χέρι του (πριν ή μετά το πέταμα). Κάθε παίχτης μπορεί να πάρει μόνο μία πλαϊνή τράπουλα στη διάρκεια του γύρου.

Μπαλαντέρ & Τζόκερ

Μπαλαντέρ: Όλα τα φύλλα με αξία 2 είναι μπαλαντέρ και μπορούν να εκπροσωπούν την αξία τους ή όποια άλλη σε σετ και σειρές. Επίσης κρατούν την αξία των 20 πόντων κάθε φορά.

Παρακαλώ σημειώστε:

  • Μία ομάδα μπορεί να περιέχει μόνο ένα φύλλο με την αξία 2 που χρησιμοποιείται σαν μπαλαντέρ. Ωστόσο, μια δεκτή ομάδα θα μπορούσε να είναι 2-3-4-2, και μία μη αποδεκτή θα μπορούσε να είναι 2-4-5-6-2 / 2-2-2.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα Τζόκερ ή μπαλαντέρ. Ωστόσο μία ομάδα όπως η J-4-5-6-2 / 2-2-2 είναι δεκτή. Μπορείτε να αλλάξετε ένα Τζόκερ\ Μπαλαντέρ σε μία ομάδα που προηγουμένως κατεβάσατε και να το ξαναχρησιμοποιήσετε στην ίδια ομάδα μόνο.
  • Μπορείτε να μετακινήσετε ένα Τζόκερ\ Μπαλαντέρ πάνω κάτω σε μια ομάδα. Για παράδειγμα: προηγουμένως κατεβάσατε την ομάδα 7-8-9-2.
  • Μπορείτε να μετακινήσετε το μπαλαντέρ στην άλλη πλευρά και να προσθέσετε το 5, ως ακολούθως: 5-2-7-8-9. Μέσα στην εφαρμογή της RummyRoyal, αυτό γίνεται αυτόματα προσθέτοντας το 5 στην ομάδα.

Το Τέλος ενός Γύρου

  • Όταν ένας παίχτης έχει κατεβάσει όλα του τα φύλλα, έχει κάνει τουλάχιστον ένα Μπιρίμπα και πετάξει το τελευταίο του φύλλο στη στοίβα απόρριψης.
  • Όταν η τράπουλα τελειώσει και δεν υπάρχει διαθέσιμη πλαϊνή τράπουλα για να την αντικαταστήσει.

Βαθμολόγηση

Νικητής: Συνολική Αξία Ομάδων + Bonus/ Πόντοι ποινής (όπως φαίνεται παρακάτω).
Ηττημένος: Συνολική Αξία Ομάδων μείον Αξία φύλλων που παραμένουν στο χέρι του, + Bonus/ Πόντοι Ποινής (όπως φαίνεται παρακάτω)

 

Μετακίνηση/ Ενέργεια/ Σενάριο Πόντοι
CΚαθαρό Μπιρίμπα Ένα bonus 200 πόντων
Βρώμικο Μπιρίμπα Ένα bonus 100 πόντων
Μη χρήση πλαϊνής τράπουλας Μία ποινή 100 πόντων
Απαλλαγή από όλα τα φύλλα στα
χέρια σας μετά τη χρήση της πλαϊνής
τράπουλας (Αναφέρεται σαν “Bonus Νίκης”)
Ένα bonus 100 πόντων