Κανόνες Κανάστα

Οι κανόνες της Κανάστα

Κανάστα ονομάζεται μία ομάδα 7 φύλλων που έδωσε σε αυτή την παραλλαγή του online Ράμι το όνομά της.

επίδειξης του Κανάστα

Ο στόχος του παιχνιδιού:

Νικητής του παιχνιδιού είναι ο πρώτος/η που θα πιάσει ή θα ξεπεράσει τη βαθμολογία-στόχο (Γρήγορα Τουρνουά), ή ο παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία στο τέλος του παιχνιδιού (Τουρνουά Γύρων). Ένας γύρος (χέρι) τελειώνει όταν ένας παίκτης έχει καταφέρει να συνδυάσει όλα τα φύλλα του χεριού του και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον δύο Κανάστες, ή όταν εξαντληθούν όλα τα φύλλα από τη στοίβα αποθέματος (σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι τελειώνει και όλοι οι παίκτες λαμβάνουν βαθμούς, ανάλογα με τα φύλλα που τους έχουν απομείνει στα χέρια). Για να φτάσετε τη βαθμολογία-στόχο συγκεντρώνετε βαθμούς σύμφωνα με τη βαθμολογική αξία των συνδυασμών που έχετε κατεβάσει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια ενός γύρου. Όπως και σε πολλές άλλες παραλλαγές του Ράμι, στην Κανάστα πρέπει οι συνδυασμοί σας να φτάνουν ή να ξεπερνούν μια συγκεκριμένη αρχική αξία, πριν σας επιτραπεί το πρώτο κατέβασμα.

Αριθμός Παικτών: στη RummyRoyal αυτή η παραλλαγή μπορεί να παιχτεί μόνο με 2 παίκτες.

Η Τράπουλα: Το παιχνίδι παίζεται με δύο απλές τράπουλες των 52 φύλλων και τέσσερα τζόκερ (δύο από κάθε τράπουλα), σύνολο δηλαδή 108 φύλλα.

ΦΥΛΛΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΞΙΑ

Μπαλαντέρ (ή ‘βρώμικα’ φύλλα) : Τα 2άρια και τα τζόκερ είναι μπαλαντέρ. Μπορούν να αντικαταστήσουν τα καθαρά φύλλα, ενώ τα 3άρια παγώνουν τη στοίβα και δίνουν στους ιδιοκτήτες τους και μπόνους βαθμολογίας, και βαθμούς τιμωρίας.

Κόκκινα Τριάρια – Τα Φύλλα που δίνουν Bonus βαθμολογίας: Εάν ένας παίκτης διαθέτει κόκκινο τριάρι, ή τραβήξει ένα από τη στοίβα, αυτόματα το τοποθετεί ανοικτό στο τραπέζι, και τραβά ένα άλλο φύλλο από την τράπουλα. Τα κόκκινα τριάρια σας δίνουν έξτρα βαθμούς αλλά δεν υπολογίζονται ως συνδυασμός, και δεν βοηθούν τον παίκτη να συμπληρώσει το πρώτο του meld.

Σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα κόκκινο τριάρι ως πρώτο φύλλο της στοίβας απόρριψης, τραβάμε ένα άλλο φύλλο από τη στοίβα αποθέματος και το τοποθετούμε πάνω του, συνεχίζοντας μέχρι ένα φύλλο που δεν είναι μπαλαντέρ ή κόκκινο τριάρι να εμφανιστεί. Όταν η στοίβα απόρριψης αγοραστεί, το κόκκινο τριάρι θα τοποθετηθεί αυτόματα ανοικτό δίπλα στο χέρι του παίκτη και ο παίκτης δεν θα μπορέσει να τραβήξει άλλο φύλλο.

Μαύρα Τριάρια – Τα Φύλλα που Κλειδώνουν : όταν πετάει ένα μαύρο τριάρι ο παίκτης εμποδίζει τον αντίπαλό του από το να αγοράσει τη στοίβα απόρριψης όταν έρθει η σειρά του να παίξει. Τα μαύρα τριάρια δεν «παγώνουν» τη στοίβα απόρριψης όπως κάνουν τα μπαλαντέρ (τα 2άρια και τα τζόκερ). Μόλις απορριφθεί ένα άλλο φύλλο πάνω από το μαύρο τριάρι, το τριάρι δεν επηρεάζει τη στοίβα από εκεί και πέρα.

Δεν μπορείτε να σχηματίσετε meld με 3 ή περισσότερα Μαύρα τριάρια, εκτός εάν ισχύει το παρακάτω : Ένας παίκτης που βγαίνει μπορεί να σχηματίσει meld με τρία ή τέσσερα μαύρα τριάρια ως τελευταία κίνησή του. Τέλος, ένα meld με μαύρα τριάρια δεν μπορεί να περιέχει κανένα μπαλαντέρ.

Τα φύλλα και οι αξίες τους

5 σημεία
10 σημεία
20 σημεία
20 σημεία

H ΠΑΡΤΙΔΑ

Το μοίρασμα : Κάθε παίκτης παίρνει 15 φύλλα, ενώ τα υπόλοιπα φύλλα στο παιχνίδι της Κανάστα τοποθετούνται κλειστά στο τραπέζι, για να δημιουργηθεί η στοίβα αποθέματος. Το πρώτο φύλλο της στοίβας αποθέματος ανοίγεται και τοποθετείται ακριβώς δίπλα για να δημιουργηθεί η στοίβα απόρριψης.

Οποιαδήποτε κόκκινα 3άρια έχουν μοιραστεί θα τοποθετηθούν αυτομάτως ανοικτά δίπλα στο χέρι του παίκτη, και ένας αντίστοιχος αριθμός φύλλων θα τραβηχτούν από την τράπουλα για να τα αντικαταστήσουν.

Τράβηγμα Φύλλων (Από τη Στοίβα Αποθέματος – Κλειστά φύλλα): Εάν οι παίκτες επιλέξουν να τραβήξουν από τη στοίβα αποθέματος, στο χέρι τους θα προστεθούν 2 φύλλα.

Σήκωμα Φύλλων (Από τη Στοίβα Απόρριψης – Ανοικτά Φύλλα) : οι παίκτες μπορούν να σηκώσουν όλη τη στοίβα απόρριψης, αντί να τραβήξουν από τη στοίβα αποθέματος. Ωστόσο, η κίνηση να σηκώσετε τη στοίβα απόρριψης, δεν είναι πάντοτε εφικτή.
Οι παίκτες μπορούν να σηκώσουν τη στοίβα απόρριψης που δεν είναι παγωμένη (κλειδωμένη) όταν :

 • μπορούν να συνδυάσουν το πρώτο φύλλο της στοίβας απόρριψης με τουλάχιστον δύο σχετικά φύλλα από το χέρι τους : αυτά μπορεί να είναι είτε δύο απλά φύλλα της ίδιας κατηγορίας με το πρώτο φύλλο της στοίβας απόρριψης, είτε ένα απλό φύλλο και ένα μπαλαντέρ.
 • το πρώτο φύλλο από τη στοίβα απόρριψης μπορεί να κολλήσει σε συνδυασμό  που ο παίκτης έχει ήδη κατεβάσει στο τραπέζι, και μπορεί να το προσθέσει εκεί.

Για παράδειγμα, εάν το πρώτο φύλλο της στοίβας απόρριψης είναι Ντάμα (Q), και στη μέση της στοίβας απόρριψης υπάρχει ακόμη μία Ντάμα, τότε δεν θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία Ντάμα από το χέρι σας και να πάρετε όλη τη στοίβα απόρριψης ώστε να φτιάξετε συνδυασμό με τρεις Ντάμες. Εάν όμως, έχετε δύο Ντάμες στο χέρι τότε σας επιτρέπεται να σηκώσετε τη στοίβα απόρριψης, και ενώνοντας τις δύο Ντάμες του χεριού σας με την πρώτη Ντάμα της στοίβας, να πραγματοποιήσετε το συνδυασμό των τριών και κατόπιν να κολλήσετε και την 4η στο meld.

** Παρακαλούμε σημειώστε ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε τη στοίβα απόρριψης όταν είναι παγωμένη, όταν δηλαδή το πρώτο της φύλλο είναι μαύρο τριάρι ή μπαλαντέρ.

Απόρριψη : Εάν δεν έχει σχηματίσει τουλάχιστον δύο Κανάστες, ο παίκτης δεν μπορεί να αφήσει το χέρι του χωρίς καθόλου φύλλα στο τέλος της σειράς του. Οι κινήσεις των παικτών πρέπει να πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να τους απομένει τουλάχιστον ένα φύλλο στο χέρι αφού απορρίψουν ένα στο τέλος της σειράς τους.

ΠΑΓΩΜΕΝΗ/ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΣΤΟΙΒΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ
Η στοίβα απόρριψης μπορεί να παγώσει/κλειδώσει στις εξής περιπτώσεις:

 1. Όταν το πρώτο φύλλο της είναι μαύρο 3άρι ή μπαλαντέρ . Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης δεν μπορεί να σηκώσει τη στοίβα απόρριψης, και έτσι πρέπει να τραβήξει φύλλο από τη στοίβα αποθέματος για τον τρέχοντα γύρο. Όταν υπάρχει απλό φύλλο πάνω από το μαύρο 3άρι, τότε η στοίβα απόρριψης δεν θεωρείται πλέον κλειδωμένη, και έτσι οι παίκτες μπορούν να τη σηκώσουν σύμφωνα με τους κανόνες τραβήγματος.
 2. Η στοίβα απόρριψης κλειδώνει /παγώνει για όλους τους παίκτες εάν περιέχει μπαλαντέρ (στην κορυφή, στη μέση, ή στον πάτο). Για να φανεί ότι η στοίβα είναι παγωμένη, το μπαλαντέρ τοποθετείται ώστε να προεξέχει από τη στοίβα, παραμένοντας ορατό ακόμη κι όταν πεταχτούν άλλα φύλλα επάνω του.
 3. Η στοίβα απόρριψης κλειδώνει για έναν παίκτη, όταν εκείνος/η δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημιουργήσει τον αρχικό του συνδυασμό.

Ξεκλείδωμα της Στοίβας Απόρριψης

Στις περιπτώσεις 2 και 3, ένας παίκτης μπορεί να σηκώσει τη στοίβα απόρριψης μόνο εάν διαθέτει δύο ή περισσότερα απλά φύλλα της ίδιας αξίας με το πρώτο φύλλο της στοίβας απόρριψης, Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μαζί με αυτό το φύλλο, για να φτιάξει meld στη σειρά του. Αυτό το meld μπορεί να είναι καινούριο, ή μπορεί να είναι συνδυασμός ίδιας κατηγορίας με ένα που υπάρχει ήδη κατεβασμένο – στη δεύτερη περίπτωση τα melds ενοποιούνται αυτομάτως.

Δημιουργία συνδυασμών : Οι συνδυασμοί  μπορούν να είναι όσο μεγάλοι επιθυμεί ο παίκτης.

Οι παίκτες μπορούν να συνδυάσουν τα φύλλα τους μόνο σε σετ.

Ένα σετ αποτελείται από 3 ή περισσότερα φύλλα ίδιας αξίας, ενώ ο αριθμός τους είναι απεριόριστος.
Τα χρώματα μπορούν να επαναλαμβάνονται και μπορούν να προστεθούν μέχρι και 3 Τζόκερ ή Μπαλαντέρ.

ή

Καθαρή Κανάστα: Αποτελείται από 7 ή περισσότερα φύλλα ίδιας αξίας, χωρίς καθόλου μπαλαντέρ (είτε κατά τον πρώτο σχηματισμό της είτε μετά).

ή περισσότερο

Βρώμικη Κανάστα : Αποτελείται από 7 ή περισσότερα φύλλα, ίδιας αξίας και μπορεί να περιέχει έως και 3 μπαλαντέρ.

ή

Σημείωση : δεν επιτρέπονται οι συνδυασμοί που αποτελούνται αποκλειστικά από μπαλαντέρ.

Ένας παίκτης δεν μπορεί να έχει δύο ξεχωριστούς συνδυασμούς ίδιας κατηγορίας. Οποιαδήποτε φύλλα συνδυάζονται από έναν παίκτη και είναι ίδιας κατηγορίας με κάποια που ήδη υπάρχουν, ενοποιούνται αυτομάτως με το ήδη υπάρχον meld, αρκεί ο αριθμός των μπαλαντέρ που περιέχουν να μην υπερβαίνει τα τρία. Είναι ωστόσο δυνατόν να φτιάξετε συνδυασμό ίδιας κατηγορίας με αυτόν του αντιπάλου σας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις Αρχικού Συνδυασμού: Για να δημιουργήσετε το πρώτο σας meld, η συνολική αξία των φύλλων που θα συνδυάσετε πρέπει να συγκεντρώνει την ελάχιστη βαθμολογία. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμολογία που έχετε συγκεντρώσει σε προηγούμενους γύρους, όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας:

 

Συσσώρευση βαθμολογίας Ελάχιστο όριο πόντων αρχικού συνδυασμού
αρνητική 15 πόντοι (= καθόλου ελάχιστο)
0 – 1495 50 σημεία
1500 – 2995 90 σημεία
3000 ή περισσότερο 120 σημεία

Αρχικός Συνδυασμός – Πρακτικοί Κανόνες

 • Σε περίπτωση που ένας παίκτης δεν έχει σχηματίσει meld, η στοίβα απόρριψης θα κλειδώσει γι’ αυτόν.

Για να φτάσει το ελάχιστο όριο πόντων, ένα παίκτης μπορεί είτε να συνδυάσει αποκλειστικά από το χέρι του, αφού τραβήξει από τη στοίβα αποθέματος, είτε να χρησιμοποιήσει δύο απλά φύλλα από το χέρι του και το πρώτο φύλλο από τη στοίβα απόρριψης εάν αυτό ταιριάζει σε αξία.

 • Στη δεύτερη περίπτωση, ο παίκτης μπορεί να προσθέσει την αξία του πρώτου φύλλου της στοίβας απόρριψης σε αυτή των φύλλων που συνδυάζει από το χέρι του σε αυτόν ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό.
 • Είναι δυνατόν να αθροίσετε όποια άλλα φύλλα από τη στοίβα απόρριψης σκοπεύετε να προσθέσετε στα melds στον ίδιο γύρο.
 • Τα μπόνους που σας δίνουν τα Κόκκινα 3άρια ή οι Κανάστες δεν μετράνε ώστε να συγκεντρώσετε την ελάχιστη βαθμολογία.

Παρακαλούμε σημειώστε : Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση για στον κανόνα δημιουργίας του αρχικού συνδυασμού. Όταν ο παίκτης τραβά από τη στοίβα αποθέματος και μπορεί να συνδυάσει όλο του το χέρι (με δύο κανάστες), χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει άλλους συνδυασμούς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βγει χωρίς να του είναι απαραίτητο να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο άθροισμα πόντων.

Το τέλος του Γύρου

Βγαίνοντας : Ο γύρος τελειώνει μόλις ένας παίκτης βγει συνδυάζοντας όλα τα φύλλα του χεριού του. Ένας παίκτης μπορεί να βγει μόνο εάν έχει συνδυάσει δύο ή περισσότερες Κανάστες. Για να βγείτε πρέπει να συνδυάσετε όλα τα φύλλα που έχετε στο χέρι ή να τα συνδυάσετε όλα εκτός από ένα, το οποίο και θα απορρίψετε.

Ένας παίκτης μπορεί επίσης να συνδυάσει όλο του το χέρι χωρίς να έχει δημιουργήσει άλλους συνδυασμούς. Κάνοντας αυτό θα λάβει ένα μπόνους πόντων που ονομάζεται «Κρυφό Χέρι»

Η Στοίβα Αποθέματος εξαντλείται : σε περίπτωση που κανείς από τους παίκτες δεν έχει καταφέρει να «Βγει» και η στοίβα αποθέματος εξαντληθεί, τότε το παιχνίδι τελειώνει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολογία καθορίζεται στο τέλος κάθε γύρου, ανάλογα με τα φύλλα που έχουν συνδυαστεί στα τραπέζια, και τα φύλλα που έχουν απομείνει στα χέρια των παικτών.

Η βαθμολογία του κάθε παίκτη αποτελείται από τα παρακάτω:

 • Συνολικά μπόνους
 • Συνολική αξία των φύλλων που έχουν συνδυαστεί στο τραπέζι
 • Το άθροισμα της συνολικής βαθμολογίας των φύλλων που έχουν απομείνει στα χέρια του παίκτη

Σημειώστε εδώ ότι:
Για κάθε παίκτη κρατιέται ξεχωριστή συγκεντρωτική συνολική βαθμολογία.
Είναι πιθανό να έχετε αρνητική βαθμολογία.

Μπόνους Βαθμολογίες:

Βγαίνοντας 100 σημεία
Κρυφό Χέρι 200 σημεία
Για κάθε Κανάστα 500 σημεία
Για κάθε Βρώμικη Κανάστα 300 σημεία
Για κάθε κόκκινο 3άρι που κατεβάζετε, εάν έχετε τουλάχιστον δημιουργήσει ένα meld 100 σημεία
Και για τα τέσσερα κόκκινα 3άρια 800 σημεία

Σημείωση: Εάν ένας παίκτης δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει κανένα συνδυασμό, κάθε κόκκινο 3άρι μετρά ως μπόνους αρνητικής βαθμολογίας 100 πόντων. Εάν ο παίκτης έχει και τα τέσσερα κόκκινα 3άρια και δεν έχει δημιουργήσει κανένα meld, τότε επιβαρύνεται με μπόνους αρνητικής βαθμολογίας 800 πόντων.