Κανόνες Οκέι

Το Τούρκικο Ράμι παίζεται παραδοσιακά με τέσσερα-χρωματιστά τουβλάκια. Οι όροι “Φύλλο” και “Φύλλα” σε αυτή τη σελίδα αναφέρονται σε τουβλάκια, και ο όρος “Χρώμα” αναφέρεται στο χρώμα από τα τουβλάκια. xxx

επίδειξης του Οκέι

Στόχος:

Να είσαι ο πρώτος που θα διαθέσει σωστά τις κάρτες στο χέρι σου. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας παίχτης κατεβάσει όλα τα φύλλα του, με εξαίρεση το τελευταίο που θα πεταχτεί στη στοίβα απόρριψης.

Ένα σετ αποτελείται από 3 ή περισσότερα φύλλα ίδιου βαθμού

ή

Μία σειρά αποτελείται από 3 ή περισσότερα συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος

ή

7 ζευγάρια – Οι παίχτες μπορούν να κερδίσουν τον γύρο ακόμα κι αν δεν έχουν χέρι με σειρές και ομάδες. Ένας ειδικός τρόπος να κερδίσεις τον γύρο είναι να έχεις 7 ζευγάρια (Πανομοιότυπο. δύο [4], δύο [7], δύο [12], κλπ.), όπου ο παίχτης μπορεί να τα κατεβάσει και να κερδίσει το γύρο.

Αριθμός συμμετεχόντων: Δύο με τέσσερις παίχτες κάνουν ένα τραπέζι Τούρκικο Ράμι (Οκέι), και μεγαλύτερη κλίμακα τουρνουά αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό τραπεζιών Τούρκικο Ράμι (Οκέι).

Σχετικά με τις τράπουλες: Το παιχνίδι παίζεται με 106 τουβλάκια: 2 κανονικές τράπουλες και 2 μπαλαντέρ (πρόκειται για τουβλάκια με αστέρια στο λογισμικό). Οι τράπουλες περιέχουν 4 κανονικά χρώματα με 13 τουβλάκια το καθένα.

Το Μοίρασμα

Ο γύρος ξεκινάει με κάθε παίχτη να τραβάει ένα φύλλο από την στοίβα για να καθοριστεί η σειρά παιξίματος του γύρου. Ο παίχτης που τράβηξε το μεγαλύτερο φύλλο θα παίξει πρώτος, ο παίχτης με το δεύτερο μεγαλύτερο φύλλο θα παίξει δεύτερος και ούτω καθεξής.

Στο Τούρκικο Ράμι μοιράζονται στους παίχτες 14 τουβλάκια στην αρχή κάθε γύρου. Στον παίχτη που παίζει πρώτος μοιράζονται 15 τουβλάκια αντί 14, και προσπερνά την πρώτη φάση τραβήγματος. Τα υπόλοιπα τουβλάκια σχηματίζουν τη στοίβα τραβήγματος. Το πρώτο τουβλάκι στη στοίβα (ονομάζεται “πάνω φύλλο”) τοποθετείται ανοιχτό και δεν μπορεί να τραβηχτεί σε όλο το παιχνίδι. Το “πάνω φύλλο” ο μοναδικός ρόλος του είναι να καθορίσει το μπαλαντέρ του γύρου, όπως θα επεξηγήσουμε λεπτομερώς παρακάτω.

Τρόπος Παιχνιδιού:

  1. Μπαλαντέρ: Μαρκαρισμένα με το γράμμα “J” στην κάτω δεξιά γωνία. Τα τουβλάκια μπαλαντέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ομάδες ως υποκατάστατα για τουβλάκια όλων των χρωμάτων και βαθμών (Όπως τα Τζόκερ στα παιχνίδια Καλούκι και Ράμι 500). Τα μπαλαντέρ καθορίζονται στην αρχή κάθε γύρου, και είναι διαδοχικά σε βαθμό με το πάνω φύλλο. Για παράδειγμα, σε ένα γύρο που το πάνω φύλλο είναι [3], τα μπαλαντέρ θα είναι το [4](δείτε την παρακάτω εικόνα).
  2. SΈναστρα τουβλάκια: Τα τουβλάκια με αστέρια θα χρησιμοποιηθούν στο παιχνίδι για να αντικαταστήσουν την πραγματική αξία των μπαλαντέρ όταν γίνονται ομάδες και ζευγάρια. Επομένως, τα τουβλάκια με αστέρια από το προηγούμενο παράδειγμα θα χρησιμοποιηθούν ως [4] σε ομάδες και ζευγάρια. Τα έναστρα τουβλάκια διαθέτουν έναν αριθμό στην κάτω δεξιά γωνία δηλώνοντας το τουβλάκι που αντικαθιστούν (δείτε την παρακάτω εικόνα). Ο αριθμός στα έναστρα τουβλάκια θα αλλάζει σε κάθε γύρο ανάλογα με πάνω φύλλο κάθε γύρου.

Παράδειγμα:

Okey Rummy

=  Τζόκερ

Okey Rummy

[4]Κούπα είναι τώρα το μπαλαντέρ:

Okey Rummy

Το έναστρο τουβλάκι είναι τώρα το [4]:

Okey Rummy

 

Γύρος:

  1. Τράβηγμα – Ο παίχτης επιλέγει είτε να τραβήξει από την τράπουλα (κλειστά φύλλα) ή να πάρει φύλλο από την στοίβα απόρριψης (ανοιχτά φύλλα). Παρακαλώ σημειώστε ότι στο Τούρκικο Ράμι κάθε παίχτης έχει τη δική του στοίβα απόρριψης. Σε παιχνίδια 3-4 παιχτών, ο καθένας μπορεί είτε να τραβήξει από τη στοίβα τραβήγματος ή από τη στοίβα απόρριψης του παίχτη που προηγείται.
  2. Πέταμα – Ο παίχτης επιλέγει ένα φύλλο από το χέρι του/της και το πετάει. Το φύλλο αυτό θα αντικαταστήσει το πάνω τελευταίο φύλλο της στοίβας απόρριψης.

Τέλος γύρου:

Ένας γύρος τελειώνει όταν ένας παίχτης κατεβάσει όλα του τα τουβλάκια και πετάξει το τελευταίο του στην στοίβα απόρριψής του, ή όταν η στοίβα τραβήγματος τελειώσει.

  1. Κατέβασμα– Ο παίχτης κατεβάζει όλα τα φύλλα που έχει στα χέρια του/της με όποιον τρόπο θέλει (όπως είδαμε παραπάνω).Το τελευταίο, 15ο φύλλο πρέπει να πεταχτεί στη στοίβα απόρριψης κατά τη διάρκεια της φάσης απόρριψης για να τελειώσει ο γύρος. Αντίθετα με άλλους τύπους παιχνιδιών ράμι όπως το παραδοσιακό ράμι ή το Ράμι, το κατέβασμα των φύλλων γίνεται μόνο όταν ο παίχτης είναι σε θέση να κατεβάσει όλα τα φύλλα του, και μόλις αυτό συμβεί, ο γύρος τελείωνει.
  2. Ισοπαλία – Όταν η στοίβα τραβήγματος τελειώσει από φύλλα το παιχνίδι σταματάει και αρχίζει νέος γύρος. παρακαλώ μελετήστε τη σχετική βαθμολογία για τη συγκεκιμένη περίπτωση.

Βαθμολογία

Στο Τούρκικο Ράμι (Οκέι), οι παίχτες ξεκινούν το παιχνίδι με 0 πόντους και μαζεύουν πόντους ποινής καθώς προχωράει το παιχνίδι, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Σενάρια Νίκης, Ισοπάλία και Bonus Πάνω Φύλλου Βαθμοί Ποινής
Κατέβασμα Όταν ένας παίχτης “κυνηγάει”, οι αντίπαλοί του/της θα υποστούν ποινή -20 πόντων.
Ισοπαλία Σε αυτήν την περίπτωση κάθε παίχτης θα υποστεί ποινή -10 πόντο.
7 ζευγάρια Αυτή η ειδική συνθήκη νίκης θα επιτρέψει στον παίχτη να πλήξει με -40 πόντους ποινής τους αντιπάλους του/της.
Κατέβασμα με Πέταμα Μπαλαντέρ Αν το τελευταίο τουβλάκι που θα πεταχτεί από τον νικητή είναι ένα μπαλαντέρ, όλοι οι αντίπαλοί του θα λάβουν 40 πόντους ποινής.
Bonus Πάνω Φύλλου Αν κάποιος παίχτης έχει ακριβώς το ίδιο φύλλο στο χέρι του, οι αντίπαλοί του θα υποστούν ποινή -10 πόντο στο τέλος του γύρου άσχετα με το ποιος θα κερδίσει.

Βαθμολογία στα γρήγορα παιχνίδια Τούρκικο Ράμι:

Στο τέλος του παιχνιδιού το έπαθλο χωρίζεται στους παίχτες ανάλογα με τους πόντους ποινής τους. Ο νικητής λαμβάνει τουλάχιστον το 75% του βραβείου. Το υπόλοιπο 25% χωρίζεται στους υπόλοιπους παίχτες, εφόσον έχουν λιγότερους από 40 πόντους ποινής (1 γύρος γρήγορο παιχνίδι) ή 80 πόντους (3 γύροι γρήγορο παιχνίδι).

Πατήστε εδώ για ένα παράδειγμα.

Οκέι Ραμί