Οκλαχόμα Τζιν Παιχνίδι

Κατέβασμα τώρα

Παίξτε Οκλαχόμα Τζιν

Το Οκλαχόμα Τζιν είναι μία παραλλαγή του Τζιν Ράμι και πρόκειται για ένα από τα πιο απλά παιχνίδια στον κόσμο. Είναι τόσο δημοφιλές, που αποτελεί το επίσημο παιχνίδι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τζιν Ράμι του Λας Βέγκας. Στην οικογένεια « Ράμι» ανήκουν όσες εκδοχές και παραλλαγές μοιράζονται τη γενική εικόνα και το ύφος του Κλασσικού Ράμι.

Πέρα από κάποιους μικρούς περιορισμούς, το Κλασσικό Ράμι και το Οκλαχόμα Τζιν μοιάζουν πολύ. Στο Οκλαχόμα Τζιν μπορούν να συμμετέχουν έως 4 παίκτες, ενώ στόχος του κάθε παίκτη είναι να σχηματίσει έγκυρους συνδυασμούς (γνωστούς και ως melds) και να διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό άχρηστων φύλλων στο τέλος του παιχνιδιού. Μeld ονομάζουμε μια σειρά συνεχόμενων φύλλων ίδιου χρώματος (π.χ. 2-3-4 σπαθί), ή ένα σετ ίδιων φύλλων διαφορετικού χρώματος (π.χ. ντάμα σπαθί, καρό, κούπα κλπ). Σε κάθε περίπτωση για να θεωρείται έγκυρο ένα meld πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρία φύλλα.

Ο παίκτης μπορεί να σχηματίσει melds σε κάθε γύρο, αλλά μπορεί να τα αποκαλύψει μόνο όταν είναι έτοιμος να τελειώσει την παρτίδα. Κάθε παίκτης τραβά ένα φύλλο (είτε από την τράπουλα είτε από τη στοίβα απόρριψης) και πετάει (απορρίπτει) ένα φύλλο της επιλογής του στο τέλος του γύρου.

Αντίθετα από ότι στα κλασσικά Παιχνίδια Ράμι, ο αριθμός των φύλλων που μοιράζονται σε κάθε παίκτη, αλλάζει κάθε φορά, ανάλογα με τον αριθμό των παικτών. Εάν οι παίκτες είναι δύο, θα λάβουν από 10 φύλλα ο καθένας, ενώ 3 ή 4 παίκτες θα λάβουν από 7 φύλλα ο καθένας. Επίσης μια από τις διαφορές μεταξύ του Κλασσικού Ράμι και του Οκλαχόμα είναι ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει το παιχνίδι.

Μια παρτίδα Οκλαχόμα τελειώνει με έναν από τους εξής τρόπους –

Με Τζιν – η απόλυτη νίκη ! Ο παίκτης κατάφερε να δημιουργήσει melds με κάθε φύλλο που πήρε στο χέρι, εκτός από ένα, το οποίο πετάει στο τέλος του γύρου. Σε αυτή την περίπτωση οι αντίπαλοί του λαμβάνουν τιμωρία, ανάλογη με το σκορ που συγκεντρώνουν τα άχρηστα φύλλα τους, συν επιπλέον 25 βαθμούς τιμωρίας.

Με Χτύπημα – ο παίκτης δημιουργεί melds με τα περισσότερα φύλλα που πήρε στο χέρι (όμως προσοχή, για να γίνει αυτό τα άχρηστα φύλλα του δεν πρέπει να ξεπερνούν σε αξία τους 10 βαθμούς συνολικά). Επίσης, όταν ο παίκτης κάνει «χτύπημα» οι αντίπαλοί του έχουν τη δυνατότητα να ‘κολλήσουν’ φύλλα στα melds του, πράγμα που ίσως τελικά να ανατρέψει το παιχνίδι, εφόσον κάποιος άλλος μπορεί να τον κερδίσει με "undercut".

Με Undercut – Όταν ένας παίκτης “χτυπήσει” και ο αντίπαλός του έχει λιγότερους βαθμούς άχρηστων φύλλων – ο αντίπαλος κερδίζει με “undercut”. Ο παίκτης που “χτύπησε” (και έχει χάσει το γύρο) τιμωρείται με 25 επιπλέον βαθμούς, συν τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν τα άχρηστα φύλλα του.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους Κανόνες του Οκλαχόμα Τζιν;
Θέλετε να λάβετε υποδείξεις στρατηγικής που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε περισσότερες online παρτίδες;
Στη RummyRoyal θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε!