Κανόνες Ράμι 500

επίδειξης του Ράμι 500

Κανόνες για το Ράμι 500

Μάθετε να παίζετε Ράμι 500 σε λιγότερο από 2 λεπτά!

Αριθμός παιχτών: Το Ράμι 500 παίζεται από δύο έως τέσσερις παίχτες κάθε φορά.

Η τράπουλα: μία πλήρης τράπουλα με φύλλα συμπεριλαμβανομένου 2 μπαλαντέρ.

Ο σκοπός: Ο νικητής του παιχνιδιού είναι ο πρώτος παίχτης που θα φτάσει ή περάσει το προκαθορισμένο σκορ (μονό τουρνουά) ή όποιος έχει το υψηλότερο σκορ στο τέλος του παιχνιδιού (απλό παιχνίδι). Αυτό γίνεται κατεβάζοντας φύλλα στο τραπέζι σε ομάδες, σειρές και κόλληματα – οποιαδήποτε στιγμή (σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια ράμι όπου χρειάζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός πόντων πριν κατεβάσεις ή κολλήσεις για πρώτη φορά).

Αξία Φύλλων: Η αξία κάθε φύλλου σε ένα κατέβασμα είναι ο αριθμός κάθε φιγούρας. Οι φιγούρες (Βαλές, Ντάμα, Ρήγας) αξίζουν η καθεμία 10 πόντους, ο Άσσος αξίζει 1/11 πόντους αντίστοιχα και τα Τζόκερ παίρνουν την αξία των καρτών που εκπροσωπούν. Παρακαλώ σημειώστε, αν ένας Άσσος εμφανιστεί σε σειρά πριν το 2 και 3, η αξία του θα είναι 1 και όχι 11.

Τα τέσσερα χρώματα

Τα φύλλα και οι αξίες τους

1/11/15
σημεία
2 σημεία3 σημεία4 σημεία5 σημεία6 σημεία
7 σημεία8 σημεία9 σημεία10 σημεία10 σημεία10 σημεία
10 σημεία15 σημεία

Μία ομάδα αποτελείται από 3 ή περισσότερα φύλλα ίδιας αξίας:

ή

Μία σειρά αποτελείται από 3 ή περισσότερα διαδοχικά φύλλα ίδιου χρώματος:

ή

Το παιχνίδι

Σύμφωνα με τους κανόνες του Ράμι 500 κάθε παίχτης αρχίζει το παιχνίδι με 7 φύλλα ενώ τα υπόλοιπα φύλλα μένουν στην τράπουλα από όπου οι παίχτες τραβάνε φύλλα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Ένα φύλλο τοποθετείται ανοιχτό στην αρχή του παιχνιδιού για τη δημιουργία της στοίβας απόρριψης φύλλων.

Ένας γύρος στο Ράμι 500 χωρίζεται στα τρία:

*Τράβηγμα – Οι παίχτες ξεκινούν το γύρο τους τραβώντας ένα φύλλο. Μπορούν να διαλέξουν αν θα πάρουν το φύλλο από την τράπουλα ή το πρώτο φύλλο από την στοίβα απόρριψης.

Είναι δυνατό να τραβήξεις οποιοδήποτε φύλλο από την στόιβα απόρριψης υπό δύο όρους:

1. Ο παίχτης που θα επιλέξει να τραβήξει ένα φύλλο από τη μέση της στοίβας απόρριψης θα πρέπει να πάρει και όλα τα φύλλα που βρίσκονται πάνω από αυτό.

2. Σε περίπτωση που κάποιος παίχτης τραβήξει περισσότερες από μία κάρτες από την στοίβα απόρριψης, το φύλλο που επιλέχθηκε (το τελευταίο φύλλο) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κατέβασμα ή κόλλημα ή να αντικαταστήσει ένα τζόκερ στον ίδιο γύρο που τραβήχθηκε. Ωστόσο, αν ο παίχτης τραβήξει μόνο το πρώτο φύλλο από την στοίβα απόρριψης, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει μια ομάδα, να αλλάξει ένα τζόκερ ή να το κρατήσει στο χέρι χωρίς να το χρησιμοποιήει αμέσως, αλλά δεν μπορεί να το πετάξει στον ίδιο γύρο.

*Κόλλημα – Είναι η προσθήκη φύλλων σε ήδη υπάρχουσες ομάδες. Οι παίχτες μπορούν να κολλήσουν σε όμαδες οποιαδήποτε στιγμή και ας μην έχουν κάνει ακόμη μία κατάλληλη ομάδα. Στην διάρκεια ενός γύρου, αφού ο παίχτης τραβήξει ένα φύλλο, μπορεί να κατεβάσει φύλλα. Οι παίχτες μπορούν είτε να κατεβάσουν έγγυρες ομάδες ή να προσθέσουν ένα μόνο φύλλο στις υπάρχουσες ομάδες (κόλλημα). Ο παίχτης που θα κολλήσει λαμβάνει τους πόντους του φύλλου που πρόσθεσε.

*Πέταμα φύλλου – Κάθε γύρος τελειώνει πετώντας ένα φύλλο στην στοίβα απόρριψης. Ένα φύλλο που τραβήχθηκε από την στοίβα απόρριψης δεν μπορεί να πεταχθεί ξανά στον ίδιο γύρο. Αν αρκετά φύλλα τραβήχθηκαν ο παίχτης μπορεί να πετάξει οποιοδήποτε από τα φύλλα που πήρε εκτός από το φύλλο που αρχικά κλίκαρε.

Νίκη και Βαθμολογία

Ένα παιχνίδι μπορεί να αποτελείται από πολλούς γύρους.

Ένας γύρος τελειώνει όταν:

*Δεν έχουν μείνει φύλλα στην τράπουλα.

*Ένας από τους παίχτες δεν έχει άλλα φύλλα στα χέρια του/της (αφού έχει πετάξει το τελευταίο φύλλο).

Σκορ Γύρου: Ο τύπος για τον υπολογισμό του σκορ γύρου είναι απλός: Το άθροισμα των φύλλων που κατεβάσατε στο τραπέζι (σε ομάδες, σειρές και κολλήματα) μείον το άθροισμα των φύλλων που παραμένουν στο χέρι σας (Πόντοι τιμωρίας) στο τέλος κάθε γύρου. Κατά τον υπολογισμό του σκορ γύρου για τα φύλλα που παρέμειναν στα χέρια σας, ο Άσσος και ο Τζόκερ και τα δύο αξίζουν 15 πόντους τιμωρίας το καθένα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι όταν τελείωνει ένας γύρος μπορεί να έχετε αρνητικό σκορ σε περίπτωση που η τιμή των φύλλων που απομένουν στο χέρι σας είναι υψηλότερη από αυτή που έχετε κατεβάσει.

Κερδίζοντας το παιχνίδι: Στα Μονά Τουρνουά, το παιχνίδι κερδίζεται όταν ένας παίχτης μαζέψει τους στοχευμένους πόντους των παιχνιδιών. Αν περισσότεροι από ένας παίχτες φτάσουν ή ξεπεράσουν τους πόντους, ο παίχτης με το υψηλότερο σκορ κερδίζει. Στα Γρήγορα Παιχνίδια, ο νικητής είναι ο παίχτης που θα συμπληρώσει το υψηλότερο σκορ όταν το παιχνίδι τελειώσει (1-3 γύροι). Στα Πολλαπλά Τουρνουά, ο νικητής είναι ο τελευταίος παίχτης που θα παραμείνει στο τελικό τραπέζι.

Σε περίπτωση ισοπαλίας:

Απλά παιχνίδια – Σε ένα παιχνίδι ισοπαλίας το βραβείο μοιράζεται ισόποσα στους ισόπαλους παίχτες.

Μονά Τουρνουά – Σε ένα παιχνίδι ισοπαλίας, οι παίχτες που δεν έφτασαν το υψηλότερο σκορ θα απομακρύνονται από το παιχνίδι και οι ισόπαλοι παίχτες θα παίζουν συνεχόμενους γύρους μέχρι να υπάρξει νικητής.

Τουρνουά Πολλαπλών Τραπεζιών – Σε ένα παιχνίδι ισοπαλίας, ο παίχτης με το υψηλότερο σκορ από τις ομάδες και τα κολλήματά του είναι ο νικητής. Αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοπαλία ο παίχτης που θα έχει το μικρότερο ποσό αξίας φύλλων στα χέρια του είναι ο νικητής.

Μοίρασμα μαρκών στα Πολλαπλά Τουρνουά

Οι μάρκες μοιράζονται μόνο αφού όλα τα σκορ μετρηθούν. Ο νικητής του γύρου είναι ο παίχτης με τον μεγαλύτερο αριθμό πόντων. Μόλις τα σκορ μετρηθούν ο νικητής λαμβάνει τις μάρκες από τον αντίπαλό του. Το μοίρασμα των μαρκών υπολογίζεται σύμφωνα με την διαφορά μεταξύ των σκορ των χαμένων παιχτών και των σκορ των νικητών πολλαπλασιασμένα με το PCR (βαθμός πόντου μάρκας).

Για παράδειγμα: ο John κέρδισε τον γύρο (στον συγκεκριμένο γύρο το PCR=3) και έχει 100 πόντους. Ο David έχει 70 πόντους και ο Bob έχει 60 πόντους. Ο David δίνει στον John 90 μάρκες (30 πόντους διαφορά πολλαπλασιασμένη με το PCR). Ο Bob δίνει στον John 120 μάρκες.

Παράδειγμα 2: Η Rachel κέρδισε τον γύρο με 60 πόντους (PCR=2). Ο Marvin έχει 0 πόντους και ο George έχει -10 πόντους. Ο Marvin δίνει στην Rachel 120 μάρκες. Ο George δίνει στην Rachel 140 μάρκες.