Κανόνες Ράμι

Σε μια παρτίδα Ράμι μπορούν να συμμετέχουν από 2 έως 6 παίκτες, αν και τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται μεταξύ 4 παικτών. Οι περισσότερες εκδοχές Ράμι μπορούν να παιχτούν με Τράπουλα ή με Πλακίδια, όπως για παράδειγμα στο Ράμικαμπ.

Στην αρχική εκδοχή του Ράμι, χρησιμοποιείται μια απλή τράπουλα 52 φύλλων. Τα φύλλα κατηγοριοποιούνται βάση της αριθμητικής τους σειράς – A 2 3 4 5 6 7 8 9 10 J Q K – ενώ τα τέσσερα σετ που φέρουν φιγούρες (Κούπες, Σπαθιά, Καρό και Μπαστούνια) είναι ίδιας αξίας.

Μετά το ανακάτεμα των φύλλων και το «κόψιμο» της τράπουλας, κάθε παίκτης επιλέγει τυχαία ένα φύλλο. Ο παίκτης που έχει το μεγαλύτερο σε αξία μοιράζει (« είναι η μάνα »), ενώ ο παίκτης που κάθεται στα αριστερά του θα μοιράσει στη συνέχεια. Το παιχνίδι κινείται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Ο αριθμός των φύλλων που θα λάβει ο κάθε παίκτης εξαρτάται από των αριθμό των παικτών στην παρτίδα.
2 παίκτες = 10 φύλλα ο καθένας.
3 παίκτες = 7 φύλλα ο καθένας.
5 ή 6 παίκτες = 6 φύλλα ο καθένας.

Αφού τα φύλλα μοιραστούν στον κάθε παίκτη, η «μάνα» ανοίγει το πρώτο φύλλο της τράπουλας και το τοποθετεί στο τραπέζι δίπλα στη στοίβα με τα κλειστά φύλλα. Τα ανοικτά φύλλα θα αποτελέσουν τη στοίβα των απορριφθέντων, ενώ τα κλειστά τη στοίβα με τα φύλλα που «σηκώνουν» οι παίκτες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στόχος του online Ράμι είναι να είστε ο πρώτος παίκτης που θα δημιουργήσει σετ με όλα του τα φύλλα. Αυτό γίνεται σχηματίζοντας melds (συνδυασμούς). Τα melds είναι δύο ειδών. Το σετ, που μπορεί να αποτελείται από 4 Ντάμες ή από 3 Οχτάρια, με άλλα λόγια 3 ή 4 φύλλα ίδιας αξίας, και τη σειρά που μπορεί να αποτελείται από 3 ή περισσότερα συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος (όπως στο παρακάτω παράδειγμα) – 10, Βαλές, Ντάμα, Ρήγας και Άσσος Κούπα.

Παράδειγμα :

Ένα «σετ» αποτελείται από 3 ή περισσότερα φύλλα ίσης αξίας:

ή

Μία «σειρά» αποτελείται από 3 ή περισσότερα συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος

ή

Η παρτίδα ξεκινά με τον παίκτη αριστερά της «μάνας». Ο παίκτης τραβά ένα φύλλο από τη στοίβα των κλειστών. Εάν αυτό ταιριάζει με τα φύλλα που ήδη έχει στο χέρι του, το κρατά με σκοπό να σχηματίσει melds. Κατόπιν πετά (απορρίπτει) ένα από τα υπόλοιπα φύλλα του. Κάθε παίκτης μπορεί να σχηματίσει meld μόνο κατά τη διάρκεια της σειράς του. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σειρά έχει ο επόμενος παίκτης. Σε κάποια είδη Ράμι, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να «κολλήσουν» (να προσθέσουν) τα φύλλα τους σε σετ που ήδη έχουν κατεβάσει οι συμπαίκτες τους στο τραπέζι. Όταν έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα φύλλα της στοίβας, η στοίβα αναποδογυρίζεται και χρησιμοποιείται ξανά δίχως να ανακατευθεί. Κι έτσι το παιχνίδι συνεχίζεται.

Σε μία μη-ανταγωνιστική παρτίδα, νικητής ανακηρύσσεται ο πρώτος που θα μείνει χωρίς φύλλα, ενώ σε ένα τουρνουά νικητής είναι ο παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία.

Τα περισσότερα Παιχνίδια Ράμι παίζονται με χαρτιά ή με πλακίδια.