Ιστορία του ραμί

Το ραμί είναι μια οικογένεια παιχνιδιών που έχουν παρόμοια δομή. Όλα έχουν παρόμοιο στυλ παιχνιδιού, αποτελούμενο από τράβηγμα και απόρριψη φύλλων κατά τη διάρκεια κάθε γύρου. Σκοπός των κινήσεων αυτών είναι να συνδυάσουν οι παίκτες τα φύλλα τους σε set και run. Τα set είναι συνδυασμοί 3 ή 4 φύλλων με τον ίδιο αριθμό ή φιγούρα. Τα run είναι τρία ή περισσότερα διαδοχικά φύλλα του ίδιου χρώματος.

Το ραμί έχει ιστορία περίπου δύο αιώνων. Υπάρχουν αρκετές εκδοχές που περιγράφουν τη γέννηση και την εξέλιξη των παιχνιδιών ραμί. Ορισμένες από αυτές εντοπίζουν τη γέννηση των παιχνιδιών ραμί στη Νέα Υόρκη, στα τέλη του 19ου αιώνα. Άλλες εκδοχές θεωρούν πως το παιχνίδι γεννήθηκε στην Άπω Ανατολή. Το κινέζικο Mahjong βασίζεται στο ίδιο στοιχείο, το τράβηγμα και την απόρριψη φύλλων, αλλά και σε πολλά άλλα κινέζικα παιχνίδια με τράπουλα που υπάρχουν από τον 18ο αιώνα.

Μια άλλη εκδοχή αποδίδει την ανακάλυψη των παιχνιδιών ραμί στις ισπανικές κοινότητες μεταναστών. Το ισπανικό παιχνίδι με το όνομα Conquian μοιάζει πολύ με το Gin Rummy και θεωρείται πρόδρομος όλων των σύγχρονων παιχνιδιών ραμί. Το ίδιο το Gin Rummy λέγεται ότι ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Η κοινή υπόθεση σχετικά με το όνομα του Gin Rummy είναι ότι σχετίζεται με το αλκοολούχο ποτό. Το παιχνίδι Gin Rummy υιοθετήθηκε γρήγορα από την υψηλή κοινωνία του Χόλυγουντ τη δεκαετία του 1930 και έκτοτε έγινε πολύ πιο δημοφιλές.
Μεταξύ των παιχνιδιών ραμί συγκαταλέγονται τα εξής:

kalooki (Kaluki, Kalookie), Gin Rummy, Rummy 500, Oklahoma Gin, Hollywood Gin, Shanghai Rummy, Michigan rummy, Liverpool Rummy, Carioca Rummy, Crazy Rummy, Progressive Rummy, Contract Rummy, Rummicube, Ultimate Rummy, Russian Rummy. Krazy Bee 15 Rummy, Hungarian Rummy, Rummy O, Continental Rummy, Conquian, Frustration rummy, 12-Step Rummy, Tripoley Rummy, Okey, Construction Rummy, Bonanza Rummy, Robbers’ Rummy, Rumino, Canasta, Rummy Omar, Dummy Rummy και πολλά άλλα.